Management verbetert prestaties moederdieren

Jaakko Juva is eigenaar van een moederdierenbedrijf in Finland. Jaakko produceert zijn eieren onder strikte hygiëne maatregelen en verzorgt zijn dieren goed. Maar er was een probleem dat Jaakko niet opgelost kreeg.

Jaakko Juva
Jaakko Juva Pluimveehouder in Finland

Hij raakte gefrustreerd over het aantal eieren die hij dagelijks van de grond moest rapen. Grondeieren worden vies en zijn niet meer geschikt als broedei. Op 12 juni 2014 nodigde Jaakko Juva pluimveespecialist Jan van den Brink uit op zijn bedrijf in de hoop dat Jan het grondeieren probleem kon oplossen. Om een goede eerste indruk te krijgen van de situatie bekeek Jan het bedrijf en maakte een overzicht van alle technische data. Vanaf hier kon hij zijn onderzoek in de juiste richting voortzetten.

Het eerste wat Jan opviel toen hij de stal binnen kwam waren de drinklijnen die te hoog hingen. Hij zag ook een aantal donkere plekken in de scharrelruimte, een aantrekkelijke plek voor hennen om eieren te leggen. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij ook dat de waterdruk te laag was en dat de ventilatie niet optimaal was. Een gebrek aan frisse lucht en onvoldoende toevoer van vers water beïnvloedt de gezondheid en de algehele prestaties van moederdieren. De donkere plekken in de scharrelruimte werden veroorzaakt door een slecht lichtschema.

Jan gaf aanbevelingen over klimaat controle, toevoer van water, lichtschema en algehele gezondheid van de dieren. De resultaten van het opvolgen van deze aanbevelingen werden al snel zichtbaar. Twee maanden later was het aantal grondeieren gedaald van 10% naar 3% en de algehele prestaties van de moederdieren steeg. Jaakko Juva profiteert van betere resultaten en meer winst.

Heeft u ook problemen waar u geen oplossing voor heeft? Neem dan contact op met Ariën Verbeek tel. 0342-427000 of e-mail: a.verbeek@jpe.org

Meer informatie Neem contact op met één van onze specialisten +31 (0)342 427 000

Referentie details

Locatie:Finland
Gebruikte systemen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

© 2021 Jansen Poultry Equipment